Barcelona.- La Generalitat de Catalunya serà la titular del servei de Rodalies de Renfe a Barcelona el partir de l'1 de gener del 2010, segons que han acordat avui a la capital catalana el president català, José Montilla, i el ministre de Foment, José Blanco.
El president de la Generalitat, José Montilla, (dta.) i el ministre de Foment, José Blanco (esq.), moments abans de la reunió que han mantingut avui a Barcelona on han acordat que la Generalitat de Catalunya serà la titular del servei de Rodalies de Renfe a Barcelona a partir de l'1 de gener de 2010.
Els dos dirigents han anunciat aquest "acord polític" després d'una reunió de prop d'una hora i mitja al Palau de la Generalitat, en què també han participat el número dos de Foment, Víctor Morlán, i el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, entre d'altres.
El traspàs, que arribarà dos anys més tard de la data promesa pel president del Govern, implica també que la Generalitat participarà en el nomenament de la direcció del servei de Rodalies.
L'acord aconseguit avui se certificarà el mes de juliol vinent a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, que transferirà a la Generalitat el contracte programa que manté Renfe com a operadora del servei fins al 31 de desembre del 2010.
En aquest període de "subrogació" d'un any, el govern català reemplaçarà l'administració de l'Estat en aquest contracte programa i tutelarà així la "regulació, la planificació, la gestió, la coordinació i la gestió" del servei.
"Durant aquest temps s'establirà un sistema de coordinació i control mixt entre la Generalitat i Renfe", ha assenyalat Montilla, que ha recordat que el govern català proposarà la persona que gestionarà Rodalies, un servei usat per milions de viatgers a l'any a Catalunya.
En concret, el ministeri de Foment, Renfe i la Generalitat constituiran una comissió mixta en la qual es concretaran els aspectes del traspàs, entre ells la valoració dels serveis transferits.
I és que la compensació econòmica del Govern espanyol a la Generalitat és un dels serrells pendents de la negociació entre les dues administracions.
Segellat l'acord polític, ara correspon a les dues parts pactar el cost de la transferència, "com en qualsevol altre traspàs", han destacat Montilla i Blanco.
Quan finalitzi el contracte programa, a final del 2010, Montilla ha precisat que la Generalitat, com a titular del servei, haurà de prendre una decisió: renovar Renfe com a proveïdor del servei, cedir-lo a un operador privat o bé "segregar" Rodalies Renfe i constituir una empresa pública catalana.
"El tramvia de la Diagonal no és una empresa de la Generalitat, sinó un servei privat. Podria ser això o també el contrari. Que la Generalitat assumís els mitjans humans i materials de Renfe operadora i que passés a ser una empresa pública de la Generalitat la que prestés el servei", ha aclarit el president.
En qualsevol cas, Montilla, que ha precisat que no han parlat sobre el servei de Regionals, ha garantit que en qualsevol solució es mantindrien "sempre els drets dels treballadors".
El traspàs de Rodalies implica que la gestió del servei, avui en mans de l'operadora Renfe, passarà a la Generalitat, però la infraestructura seguirà depenent d'Adif.
La transferència comportarà, entre d'altres coses, que la Generalitat tindrà competència sobre les tarifes i podrà canviar l'organització de les sis línies actuals, en horaris i freqüències de pas, per exemple.
Amb la data anunciada avui, Govern i Generalitat canalitzen el traspàs de Rodalies, una assignatura pendent des de fa mesos, i centren l'agenda catalana ara en la resolució del finançament autonòmic.
"Aquest traspàs compleix estrictament l'Estatut i constitueix una demostració de cooperació i diàleg", ha subratllat Blanco, que ha recordat que el Govern destinarà 4.000 milions d'euros al pla de Rodalies de Barcelona.
Blanco, que ha vingut en AVE a Barcelona, ha volgut subratllar que està obert a discutir també la participació de la Generalitat al consorci del Prat, i ha mostrat en tot moment la seva disposició al diàleg amb el president català.
Si quieres firmar tus comentarios, regístrate o inicia sesión »
En este espacio aparecerán los comentarios a los que hagas referencia. Por ejemplo, si escribes "comentario nº 3" en la caja de la izquierda, podrás ver el contenido de ese comentario aquí. Así te aseguras de que tu referencia es la correcta. No se permite código HTML en los comentarios.
Soitu.es se despide 22 meses después de iniciar su andadura en la Red. Con tristeza pero con mucha gratitud a todos vosotros.
Fuimos a EEUU a probar su tren. Aquí están las conclusiones. Mal, mal...
Algunos países ven esta práctica más cerca del soborno.
A la 'excelencia general' entre los medios grandes en lengua no inglesa.
Caminante no hay camino, se hace camino al andar. Citar este verso de Machado no puede ser más ocurrente al hablar de Mariano Rajoy. Tras la renuncia de Zapatero y las voces que señalan que la estrategia popular podría verse dañada, es necesario preguntarse algo. ¿Ha hecho camino Rajoy? ¿Se ha preparado para ser presidente? Quizás la respuesta sorprenda.
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
“Algunos luchamos por tener los pies en suelo.” Lo decía ayer en su Twitter Raül Romeva, uno de los cuatro eurodiputados españoles (Oriol Junqueras, de ERC, Ramon Tremosa, de CiU, Rosa Estarás del PP y él, de ICV) que apoyaron la enmienda para evitar que el presupuesto comunitario de 2012 contemple los vuelos en primera clase de los parlamentarios europeos. No era una excepción. Lo escribía ahí porque es lo que hace siempre: ser transparente.
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
Son los cien primeros, como podrían ser doscientos o diez. Lo importante es el concepto. La idea de tener unos días para llevar a cabo la transición desde la oposición al gobierno. Del banquillo, a llevar el dorsal titular. Nunca tendremos una segunda oportunidad de crear una buena primera impresión. Y los cien primeros días son esa primera impresión. Veamos su importancia.
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
“Os propongo que sea el Comité Federal, en la próxima reunión que tengamos, después de las elecciones autonómicas y municipales, el que fije el momento de activar el proceso de primarias previsto en los Estatutos del partido para elegir nuestra candidatura a las próximas elecciones generales.” De esta manera, Zapatero ha puesto las primarias en el punto de mira tras anunciar que no será candidato a la reelección. Tras este anuncio, observamos algunas reflexiones sobre el proceso
En: E-Campany@
Recomendación: Albert Medrán
Lo sentimos, no puedes comentar esta noticia si no eres un usuario registrado y has iniciado sesión.
Si quieres, puedes registrarte o, si ya lo estás, iniciar sesión ahora.